2011. március 26., szombat

Hozzátáplálás

Hozzátáplálást a gyümölcsökkel kezdjük el. Kezdetben lé-ként adjuk, pár kanállal kínáljuk meg a csecsemőt, majd fokozatosan emeljük az adagot.


Főzelékfélék:
A gyümölcs bevezetése után 1 hónappal célszerű elkezdeni. Alapelv, hogy csecsemőknél a főzelék 1/4 része mindig burgonya.
A zöldségeket natúran készítjük el, nem rántjuk és habarjuk kezdetben, de mégis főzeléknek nevezzük. Olaj bevezetése kb. 1 hónappal esedékes a sima főzeléktől számítva. Legjobb az extraszűz olívaolaj, egy kis kanálnyi minden egyes adag főzelékbe, ha elkészült. Az olaj bevezetése után 1-2 héttel elkezdhető a hússal való komplettálás. Legmegfelelőbb a csirkemell, vagy csirkecomb, natúran elkészítve, vagy a főzelékkel együtt, vagy külön enyhén sós vízben, vagy párolóban.Száraz rántást a főzelék bevezetése után 1-2 hónappal kezdhető el, vagyis az elkészített főzeléket meghintjük a liszttel, elkeverjük, összefőzzük. 
Zöldborsó főzelék
A zöldségek esetében akkor marad meg a legtöbb vitamintartalom, és ízvilág, ha azokat pároljuk. Még a kezdő háziasszonyok is nagyon fincsi bébiételeket készíthetnek, egy ételpároló segítségével. Előnye, hogy az étel pont jó lesz:-), nem ég le, csak bele kell dobálni mindent, és nagyon nagyon gyorsan elkészül(fél óra!)  , felügyeletet nem igényel, magától kikapcsol. Ennek hiányában egy kis lábasban is el lehet mindent készíteni. A főzővízzel lehet mindent egyes főzelékfélét hígítani. Sűrítésre pedig a legjobb, ha a krumplit turmixoljuk. Párolást házilag is megoldhatunk, de időigényesebb is. Ekkor az egyik lábasba vizet teszünk, erre tesszük a másik lábast a zöldségekkel.
Az elkészült megfőtt zöldségeket egy botmixer segítségével szétturmixoljuk, és lám kész is a friss bébiétel.


A követhető sorrendet lásd csecsemőtáplálás fejléc alatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése