Csecsemőtáplálás

Szoptatás, anyatejes táplálás

Megszületéstől az elsődleges, és lehetőség szerint 6 hónapos korig az egyetlen és kizárólagos táplálék a csecsemő számára. Számos előnnyel rendelkezik az anyatej, de az elsők között talán a LEG-eket emelném ki, vagyis:
- Legkönnyebben emészthető
- Legmegfelelőbb mennyiségben (a baba tudja a választ, mikor mennyit eszik)
- Legmegfelelőbb összetétel (a baba életkorának megfelelően változik, mindig az igénynek megfelelően)

Az anyatej élő folyadék (infekciók elleni védelemben nagy szerepe van)
- Immunglobulin G, Immunglobulin A-t tartalmaz
- Staphylococcus elleni védelem fehérje vasat megköti (szap-hoz kell) 
- Enterococcus, Gram + baktériumok 
- E. coli ellen védelmet nyújt
- Gátolja a candida albicans növekedését
 - Antivirális hatással rendelkezik,
Felső légúti
Emésztőrendszeri
Középfülgyulladás
Tüdőgyulladás
Ritkábban fordulnak elő, így ezek prevenciójában az anyatej nagy szerepet tölt be
  • Orrcsepp
  • Szemcseppként is bátran használható, az előbb felsorolt hatásai miatt

    Előnyei:
    • Cerebrum (agy)fejlődése 
    • Artheriosclerosis, obesitas, allergia prevenció (gyull. csökk. hatóanyag miatt) 
    • Ásványi anyag, vitamin tartalom (cink, fluor) 
    • Hormontartalom
    • Fiziológiás adaptáció
    • Anya – gyermek kapcsolat
    • Kényelmes, steril, optimális hőmérsékletű
    • Olcsó
     
Táplálási irányelvek

6 hónapos korig anyatej! Ennek hiányában anyatej pótló csecsemőtápszer

Hozzátáplálást a gyümölcsökkel kezdjük el. Kezdetben lé-ként adjuk, pár kanállal kínáljuk meg a csecsemőt, majd fokozatosan emeljük az adagot. Célszerű 3 napig ugyanazt az ízt adni (hasfájás, allergia megmutatkozik). Ha egy ízt kapott, és nem volt probléma vele, akkor a különféle gyümölcsök bátran keverhetők.
Példa:
- almalé első nap 3-4 kiskanál
- almalé második nap 5-10 kiskanál
- almalé harmadik nap max. 125 ml
Negyedik nap: almalé, amihez teszünk baracklét pár kanállal, így kaphat ebből is többet, nemcsak 3-4 kanállal. De adható úgy is, hogy először az idegen, még nem kapott gyümölcsből adunk 3-4 kanálla, majd a többit "pótoljuk" a már megszokott ízzel.
A gyümölcsléhez ajánlatos minimum 2 hétig szoktatni a babát, majd jöhetnek a gyümölcspépek.

Gyermekeimnél ezt a sorrendet használtam:
5- 6 hónapos kortól: alma, őszibarack, szőlő, szilva, meggy, körte, cseresznye, sárgadinnye, gesztenye, görögdinnye

9 hó után:  citrusfélék (narancs, mandarin, citrom), kivi, banán,

1 éves kor után: (aprómagvas), Eper, ribizli, áfonya, málna, piszke, szeder, som,  Ananász

Főzelékfélék:
A gyümölcs bevezetése után 1 hónappal célszerű elkezdeni. Alapelv, hogy csecsemőknél a főzelék 1/4 része mindig burgonya. (sűrít is) A zöldségeket natúran készítjük el, nem rántjuk és habarjuk kezdetben, de mégis főzeléknek nevezzük. Olaj bevezetése kb. 1 hónappal esedékes a sima főzeléktől számítva. Legjobb az extraszűz olívaolaj, egy kis kanálnyi minden egyes adag főzelékbe, ha elkészült. Az olaj bevezetése után 1-2 héttel elkezdhető a hússal való komplettálás. Legmegfelelőbb a csirkemell, vagy csirkecomb, natúran elkészítve, vagy a főzelékkel együtt, vagy külön enyhén sós vízben, vagy párolóban.Száraz rántást a főzelék bevezetése után 1-2 hónappal kezdhető el, vagyis az elkészített főzeléket meghintjük a liszttel, elkeverjük, összefőzzük. 
Zöldborsó főzelék
A zöldségek esetében akkor marad meg a legtöbb vitamintartalom, és ízvilág, ha azokat pároljuk. Még a kezdő háziasszonyok is nagyon fincsi bébiételeket készíthetnek, egy ételpároló segítségével. Előnye, hogy az étel pont jó lesz:-), nem ég le, csak bele kell dobálni mindent, és nagyon nagyon gyorsan elkészül(fél óra!)  , felügyeletet nem igényel, magától kikapcsol. Ennek hiányában egy kis lábasban is el lehet mindent készíteni. A főzővízzel lehet mindent egyes főzelékfélét hígítani. Sűrítésre pedig a legjobb, ha a krumplit turmixoljuk. Párolást házilag is megoldhatunk, de időigényesebb is. Ekkor az egyik lábasba vizet teszünk, erre tesszük a másik lábast a zöldségekkel.
Az elkészült megfőtt zöldségeket egy botmixer segítségével szétturmixoljuk, és lám kész is a friss bébiétel.
Búkós, igen hasfájós babáknál azonban figyeljük a turmixolásra, mert levegő kerülhet így a főzelékbe, és bánthatja a babát.

Bevezető főzelékek: burgonya, sárgarépa, sütőtök, fehérrépa, saláta, cékla, brokkoli, tök, cukkini, paszternák, zeller, spárga, paradicsom, zöldborsó (passzírozva), zöldbab

6-8 hónapos kor után sóska is, de figyelembe kell venni, hogy maximum 2 hetente 1×, és a magas oxalát tartalma miatt az első vizet le kell kezdetben önteni róla. Padlizsán

8 hó után a k betűs főzelékfélék: kelbimbó, kelkáposzta, karalábé, karfiol, káposzta

1 éves kor után: száraz hüvelyesek: lencse, sárgaborsó, bab, retek paprika

Gomba: 3 éves kor után!
Szója keverve 15 hónap után adható, önmagában pedig csak a 6. életév betöltése után.

Komplettálás:
6-7 hó: olaj, , hús, száraz rántás
Száraz rántás, amikor csak simán a főzelékbe keverjük. Nedves rántás, amikor az olajon megfuttatjuk a lisztet. Csecsemőknél a szárazat alkalmazzuk, hogy az olaj értékes anyagai megmaradjanak, és az esetleges forrásnál kialakuló rákkeltő anyagokat elkerüljük.
Liszt: kukoricaliszt, rizsliszt. A legújabb szemléletek alapján célszerű már 5-7 hónapos kortól glutént is adni. A vizsgálatok azt igazolták, hogy kevesebb lisztérzékenység fordult elő, ha korábban kapták, mint 8 hónap, így már azt javasolják, hogy 6 hós kortól használjunk búzalisztet is, vagy egyéb gluténtartalmú dolgot. Pl.: 7 gabonás tejpép 6 hótól adható.
Hús: baromfihúsok elsősorban. Hal 7-8 hótól adható, de elsősorban tengeri hal. Az édesvízi jobban allergizál.
Tojás: tojássárgája 9 hónapos kortól, a fehérje azonban csak egy éves kortól adható

Húskészítmények:
9 hótól kezdődően: sonka, csirkejava, párizsi (Scobidoo)
10 hó után: virsli, krinolin (tartósítószerekre, összetételre ügyeljünk!!!! ---> Scobidoo!
15 hó után egyéb felvágottak, száraz felvágottak
2 év után erősen fűszerezett készítmények, kolbászfélék

Tejtermékek:

9 hónap: kefír, trapista sajt reszelve
10 hónap: natúr joghurt, túró
11 hónap: joghurtok, krémsajt
1 év után: tejföl



Alkalmazható fűszerek:
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • borsikafű,
  • vasfű, (vasfű: sózás helyett, kiválóan alkalmas a sótlanság elfedésére)
  • kömény,
  • majoranna,
  • lestyán,
  • babérlevél,
  • kakukkfű,
  • sáfrány,
  • szurokfű 



    Receptek

    Almalé / Őszilé / Körtelé
    A gyümölcsöt alaposan megmossuk, hámozzuk, majd centrifugáljuk/reszeljük/turmixoljuk. 
    Az első étkezéseknél csak a levét adjuk, későbbiekben már a rostokban gazdag pép is adható. Ízesítésre nincs szükség.