Szoptatás, anyatejes táplálás
- Legkönnyebben emészthető
- Legmegfelelőbb mennyiségben (a baba tudja a választ, mikor mennyit eszik)
- Legmegfelelőbb összetétel (a baba életkorának megfelelően változik, mindig az igénynek megfelelően)
Az anyatej élő folyadék (infekciók elleni védelemben nagy szerepe van)
- Immunglobulin G, Immunglobulin A-t tartalmaz
- Staphylococcus elleni védelem fehérje vasat megköti (szap-hoz kell)
- Enterococcus, Gram + baktériumok
- E. coli ellen védelmet nyújt
- Gátolja a candida albicans növekedését
- Antivirális hatással rendelkezik,
Felső légúti
Emésztőrendszeri
Középfülgyulladás
Tüdőgyulladás
Ritkábban fordulnak elő, így ezek prevenciójában az anyatej nagy szerepet tölt be
Ritkábban fordulnak elő, így ezek prevenciójában az anyatej nagy szerepet tölt be
- Orrcsepp
- Szemcseppként is bátran használható, az előbb felsorolt hatásai miatt
Előnyei:- Cerebrum (agy)fejlődése
- Artheriosclerosis, obesitas, allergia prevenció (gyull. csökk. hatóanyag miatt)
- Ásványi anyag, vitamin tartalom (cink, fluor)
- Hormontartalom
- Fiziológiás adaptáció
- Anya – gyermek kapcsolat
- Kényelmes, steril, optimális hőmérsékletű
- Olcsó
Táplálási irányelvek
6 hónapos korig anyatej! Ennek hiányában anyatej pótló csecsemőtápszer
Hozzátáplálást a gyümölcsökkel kezdjük el. Kezdetben lé-ként adjuk, pár kanállal kínáljuk meg a csecsemőt, majd fokozatosan emeljük az adagot. Célszerű 3 napig ugyanazt az ízt adni (hasfájás, allergia megmutatkozik). Ha egy ízt kapott, és nem volt probléma vele, akkor a különféle gyümölcsök bátran keverhetők.
Példa:
- almalé első nap 3-4 kiskanál
- almalé második nap 5-10 kiskanál
- almalé harmadik nap max. 125 ml
Negyedik nap: almalé, amihez teszünk baracklét pár kanállal, így kaphat ebből is többet, nemcsak 3-4 kanállal. De adható úgy is, hogy először az idegen, még nem kapott gyümölcsből adunk 3-4 kanálla, majd a többit "pótoljuk" a már megszokott ízzel.
A gyümölcsléhez ajánlatos minimum 2 hétig szoktatni a babát, majd jöhetnek a gyümölcspépek.
Gyermekeimnél ezt a sorrendet használtam:
5- 6 hónapos kortól: alma, őszibarack, szőlő, szilva, meggy, körte, cseresznye, sárgadinnye, gesztenye, görögdinnye
9 hó után: citrusfélék (narancs, mandarin, citrom), kivi, banán,
1 éves kor után: (aprómagvas), Eper, ribizli, áfonya, málna, piszke, szeder, som, Ananász
Főzelékfélék:
A gyümölcs bevezetése után 1 hónappal célszerű elkezdeni. Alapelv, hogy csecsemőknél a főzelék 1/4 része mindig burgonya. (sűrít is) A zöldségeket natúran készítjük el, nem rántjuk és habarjuk kezdetben, de mégis főzeléknek nevezzük. Olaj bevezetése kb. 1 hónappal esedékes a sima főzeléktől számítva. Legjobb az extraszűz olívaolaj, egy kis kanálnyi minden egyes adag főzelékbe, ha elkészült. Az olaj bevezetése után 1-2 héttel elkezdhető a hússal való komplettálás. Legmegfelelőbb a csirkemell, vagy csirkecomb, natúran elkészítve, vagy a főzelékkel együtt, vagy külön enyhén sós vízben, vagy párolóban.Száraz rántást a főzelék bevezetése után 1-2 hónappal kezdhető el, vagyis az elkészített főzeléket meghintjük a liszttel, elkeverjük, összefőzzük. Zöldborsó főzelék |
Az elkészült megfőtt zöldségeket egy botmixer segítségével szétturmixoljuk, és lám kész is a friss bébiétel.
Búkós, igen hasfájós babáknál azonban figyeljük a turmixolásra, mert levegő kerülhet így a főzelékbe, és bánthatja a babát.
Bevezető főzelékek: burgonya, sárgarépa, sütőtök, fehérrépa, saláta, cékla, brokkoli, tök, cukkini, paszternák, zeller, spárga, paradicsom, zöldborsó (passzírozva), zöldbab
6-8 hónapos kor után sóska is, de figyelembe kell venni, hogy maximum 2 hetente 1×, és a magas oxalát tartalma miatt az első vizet le kell kezdetben önteni róla. Padlizsán
8 hó után a k betűs főzelékfélék: kelbimbó, kelkáposzta, karalábé, karfiol, káposzta
1 éves kor után: száraz hüvelyesek: lencse, sárgaborsó, bab, retek paprika
Gomba: 3 éves kor után!
Szója keverve 15 hónap után adható, önmagában pedig csak a 6. életév betöltése után.
Komplettálás:
6-7 hó: olaj, , hús, száraz rántás
Száraz rántás, amikor csak simán a főzelékbe keverjük. Nedves rántás, amikor az olajon megfuttatjuk a lisztet. Csecsemőknél a szárazat alkalmazzuk, hogy az olaj értékes anyagai megmaradjanak, és az esetleges forrásnál kialakuló rákkeltő anyagokat elkerüljük.
Liszt: kukoricaliszt, rizsliszt. A legújabb szemléletek alapján célszerű már 5-7 hónapos kortól glutént is adni. A vizsgálatok azt igazolták, hogy kevesebb lisztérzékenység fordult elő, ha korábban kapták, mint 8 hónap, így már azt javasolják, hogy 6 hós kortól használjunk búzalisztet is, vagy egyéb gluténtartalmú dolgot. Pl.: 7 gabonás tejpép 6 hótól adható.
Hús: baromfihúsok elsősorban. Hal 7-8 hótól adható, de elsősorban tengeri hal. Az édesvízi jobban allergizál.
Tojás: tojássárgája 9 hónapos kortól, a fehérje azonban csak egy éves kortól adható
Húskészítmények:
10 hó után: virsli, krinolin (tartósítószerekre, összetételre ügyeljünk!!!! ---> Scobidoo!
15 hó után egyéb felvágottak, száraz felvágottak
2 év után erősen fűszerezett készítmények, kolbászfélék
9 hónap: kefír, trapista sajt reszelve
10 hónap: natúr joghurt, túró
11 hónap: joghurtok, krémsajt
1 év után: tejföl
Alkalmazható fűszerek:
- petrezselyem,
- kapor,
- borsikafű,
- vasfű, (vasfű: sózás helyett, kiválóan alkalmas a sótlanság elfedésére)
- kömény,
- majoranna,
- lestyán,
- babérlevél,
- kakukkfű,
- sáfrány,
- szurokfű
Receptek
Almalé / Őszilé / KörteléA gyümölcsöt alaposan megmossuk, hámozzuk, majd centrifugáljuk/reszeljük/turmixoljuk.Az első étkezéseknél csak a levét adjuk, későbbiekben már a rostokban gazdag pép is adható. Ízesítésre nincs szükség.